ДРВА ЗА УГРОЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ РОМСКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ И ГРАЂАНЕ ТРЕЋЕГ ДОБА
12.12.2011

Подршка социјално угроженим грађанима општине Палилула настављена је поделом огрева породицама у граду и селима Лалинац и Крушце. Са Милошем Стојковићем, чланом Већа Градске општине Палилула у обиласку домаћинстава ромске популације активно је учествовао и Драган Османовић, координатор за ромска питања општине.

Ова хумана мисија отпочела је посетом домаћинства четрдесето једногодишњег Алије Амзића, који живи са породицом у улици Симе Матавуља, код старог Вулкана. Имао је три мождана удара и од тада не може да говори, слабо се креће и не користи десну руку. Бавио се сакупљањем секундарних сировина а сада то чини његова супруга Намзија и два сина Стенад стар 17 и Раде стар 19 година како би обезбедили новац за изузетно скупе лекове које Алија користи у терапији. Алија и Намзија имају и две ћерке које су удате. Немају никаква примања. Дрва за огрев стигла су и у домаћинство Драгана Миленковића, (44 године) у насељу Ледена Стена. Живи са супругом Лидијом старом 38 година и два сина, Немања има 15 а Никола 11 година. Немања од своје друге године болује од дијабетиса. Нико не ради у породици. Немају никаква примања. Дуговања за струју и остали трошкови муче и ово домаћинство

Споменка Перић, је из села Лалинац. Живи сама, ослепела је. Има 75 година и нема примања. Муж јој је давно умро. И Стана Јованчић, је из села Лалинац. Стара 66 година. Живи са сином Јовицом. Муж је умро пре 15 година и оставио недовршену кућу. Син Јовица је разведен, има две ћерке које живе са мајком, и нигде не ради. Нема новца за алиментацију. Болестан је и има психосоматске тегобе. Ово домаћинство нема никаква примања. Председник Савета грађана села Крушце Томислав Стојановић и члан општинског Већа Милош Стојковић посетили су и породицу  Бобана Мезировића Овај становник села Крушце има 44 године. Живи у једној соби са троје деце и супругом Соњом старом 40 година. Деца иду у основну школу. Најмлађе дете је корисник услуга вртића у селу. Домаћинство нема других примања. Бобан ради сезонске послове да би прехранио породицу. У селу Крушце, делегација општине Палилула обишла је и Златомира Стојановића. Живи сам а има 59 година. Радио је као возач у предузећу „Србијатранс“. Након приватизације и ликвидације фирме више није нашао нови посао. Нема никаквих примања. Повремено обавља физичке послове како би зарадио новац.

Са акцијом, бесплатан огрев за 50 порадица које нису сагледане другим видовима социјалне помоћи, општина Палилула наставља и током ове недеље. Сваком домаћинству, са листе социјално угрожених уручују се 3 метра дрва за огрев. Вредност ове помоћи је око 700.000 динара. Ово је само део активности подршке најугроженијој категорији становништва Палилуле у циљу унапређења квалитета живота социјално рањивих група.